Wat verstaan we onder werk- en landbouwmaterieel?

De werk- en landbouwmaterieelverzekering lijkt in de basis erg op een autoverzekering. De WA-dekking voldoet minimaal aan de W.A.M.-strik, maar voor aansprakelijkheid kent de werk- en landbouwmaterieelverzekering nog een aantal specifieke dekkingen.

Dat zijn bijvoorbeeld een dekking voor schade aan ondergrondse zaken zoals kabels en leidingen, sloopwerkzaamheden en schade aan eigen zaken. Hieronder vindt u meer informatie.

Meer informatie over deze verzekering


Werk- en landbouwmaterieel is er in heel veel soorten en maten. In de agrarische sector gaat dit van een tractor tot allerlei materieel om het land mee te bewerken. Een groothandel gebruikt heftrucks om goederen mee te vervoeren. En in de bouw kan het bijvoorbeeld gaan om graafmachines voor grondbewerking. Bij al deze vormen van werkmaterieel komen specifieke bedrijfsrisico’s om de hoek kijken.

De lijst is bijna onuitputtelijk:
Aggregaat, Autokraan, Bestratingsmachine, Betonmixer, Betonmolen, Betonpomp, Blokkenstelmachine, Bobcat, Botenkraan, Botenlift, Bouwkraan, Bouwlift, Bovenloopkraan, Bronbemalingspomp, Buigmachine, Bulldozer, Combines, Compactor, Composteermachine, Compressor, Directie-/schaftkeet, Dragline, Elektrocar/-trekker, Excavator, Freesmachine, Graaf/laadcombinatie, Graafmachine, Grasmaaimachine, Hakselaar, Handpallettruck, Handpalletwagen, Hogedrukreiniger, Houtversnipperaar, Kniklader, Knipmachine, Laad/loskraan, Ladderlift, Ladderlift/bouwlift,

Landbouwkraan, Landbouwwerktuigen, Laserapparatuur, Maaimachine, Meeneemheftruck, Mestverspreider, Mini-graafmachine, Mobiele kraan, Mortelspuitmachine, Motorgazonmaaier, Motorjapanner, Motormaaier, Pallettruck, Palletwagen, Pompwagen, Portaalkraan, Reachtruck, Rooimachines, Schranklader, Schrobmachine, Scraper, Speciemixer, Speciespuitmachine, Spuitmachine, Stapelaar, Steenbreker, Transformator, Transportband, Trilplaat/wals, Trilstamper, Trilwals, Unimog, Veegmachine, Veldspuit, Verhuislift, Voermengwagen, Vorkheftruck, Vuilverdichter, Wegmarker, Wegwals, Wiellader, Zijlader, Zwenklader, etc

Een werk- en landbouwmaterieelverzekering beschermt u tegen onvoorziene kosten door schade aan het werkmaterieel zelf, of door schade veroorzaakt door werkmaterieel dat zich op eigen kracht kan voortbewegen.

Sls eigenaar van zelfrijdend werk- en landbouwmaterieel bent u zich verplicht te verzekeren voor schade die u aan anderen toebrengt. Ook als het materieel alleen op eigen terrein wordt gebruikt. Wij noemen dit WAM plichtig.

Binnen de casco uitgebreid dekking is het verzekeren van eigen gebrek aan het verzekerde object mogelijk.

De eigen gebrek-termijn op deze dekking is bij de meeste verzekeraars standaard 5 jaar na de ingebruikname van de machine. Maar langer is in sommige gevallen ook mogelijk.

Het is raadzaam het eigen gebrek mee te verzekeren bij nieuwe machines.

Allereerst moet schade aan ondergrondse zaken zijn meeverzekerd op de WA-dekking. Dit is niet altijd standaard het geval en het is van belang dit altijd goed te controleren indien deze dekking benodigd is.

Daarnaast is er bij de meeste verzekeraars een gemaximeerde verzekerde som en eigen risico van toepassing. Verzekerden dienen zich strikt te houden aan de wetgeving rond graafwerkzaamheden. Dit is geregeld in de zogenaamde WIBON.

Als de WIBON niet juist wordt nageleefd dan gelden er afwijkende en sterk verhoogde eigen risico’s. Én de grondroerder riskeert dan een boete vanuit wetgeving.

In ons adviesgesprek nemen wij onderstaande thema’s goed met u door:

  • Wordt een object verhuurd zonder machinist? Dit is namelijk niet standaard verzekerd.
  • Worden er sloopwerkzaamheden uitgevoerd? Afhankelijk van hoe deze projecten worden uitgevoerd is er wel of geen dekking mogelijk.
  • Wordt er vanaf pontons gewerkt? Of dit is verzekerd hangt af van de verzekeraar en voorwaarden.

Vraag bij D-Finance om een goéd advies!